Christian Richard Nielsen

Christian Richard Nielsen blev født 2.10.1900 i Aalborg, som ældste barn af arbejdsmand Niels Peter Nielsen og hustru Margrethe Christine Funder. De boede da ifølge kirkebogen i Kattesund 31. Ejendommeligt nok viser folketællingen for 1901 og for 1906 ikke noget nr. 31 i Kattesundet. Folketællingen i 1911 viser at de nu bor i Thyrasgade 2, og at familen er vokset til 5 personer, idet Lauritz (født 4.1.1904) og Maria Christine Marthine, kaldet Lis eller Lise (født 10.11.1905) er kommet til. Faderens arbejde er staldkarl i Aalborg Vognmandsforretning. Da Maria blev døbt, april 1906, boede familien i Grønnegade 3.

Richard var helt sikkert en god dreng. Det skriver hans mor også i dette postkort fra 1913, der angiveligt i Roald Ammundsens polarskib Fram blev transporteret hele vejen over Polarhavet.

Folketællingen i 1916 kan ikke læses, men af den i 1921 fremgår det, at de nu er 6 personer, idet Else Margrethe (født 18.1.1912) er kommet til. I 1921 er Richard assistent-elev ved Nordjydsk Redningskorps. Endelig viser folketællingen i 1925, at Richard og Maria er flyttet hjemmefra, mens Lauritz og Else stadig bor sammen med forældrene i Thyrasgade 2. Moderens erhverv er iøvrigt her angivet som vaskeriejerske, mens faderens er “alm. arbejder”.

Richards mor, Margrethe Christine Funder, havde en lillebror Adrian Funder, som udvandrede til USA og i tiden lige efter krigen kom der af og til en pakke med “godter” fra ham til Richard og Dagmar. Om Funder familien se folketællingen 1890, Adrian Funder kan også findes på www.familysearch.org.

Hvor Richard boede og hvad han foretog sig fra 1921 til han i i 1931 blev gift med Dagmar ved vi ikke, men han er, som så mange andre jyder, på et tidspunkt flyttet til København for at søge lykken der.

Størstedelen af sit arbejdsliv havde Richard på Løvens Kemiske Fabrikker, hvor han sluttede med titel af forvalter. Præcist hvad han har arbejdet med i årene på “Løven” ved vi ikke, men billedet her viser ham i gang med en destillation af et eller andet.

Richard og Dagmar fik kun 20 år sammen, inden han omkom ved en tragisk trafikulykke. På vej hjem fra familiebesøg går deres motorcykel i stå på Roskilde Landevej og Richard trækker den op på græsrabatten for at kigge nærmere på den. Dagmar bliver siddende i sidevognen og er således vidne til at hendes mand bliver dræbt af en af DSB’s røde busser med en chauffør der er faldet i søvn ved rattet….Det sker d. 10. marts 1952.


Fortalt af Bente