Bliv et SmartKor

Problem

Mange, måske de fleste amatørkor, har det problem, at mange af deltagerne ikke kan synge efter noder, og heller ikke spille klaver eller keyboard og på den måde øve sig på deres stemme hjemme. Derfor tager indstuderingen af nye numre alt for meget tid. Øveaftenerne går med at indøve stemmerne, i stedet for at man kunne fokusere på musikken, på klangen, på at få det hele til at smelte sammen. Det ville være ideelt, hvis hver enkelt kormedlem, hvorsomhelst og nårsomhelst, kunne høre den stemme, som han/hun skulle øve sig på og gerne samtidig se det trykte nodebillede med teksten. Så kunne hun/han møde til korprøven fuldt forberedt og bare nyde samklangen, uden at frygte for ikke at kunne sin stemme.

Løsning: bliv et SmartKor

Her får du en praktisk løsning på problemet. Løsningen er i al sin enkelhed en html-fil med de enkelte stemmer både i form af nodebilledet med teksten og hvordan det skal lyde i form af en mp3-fil. Siden kan læses og høres og gemmes på smartphone, PC eller tablet og kormedlemmerne vil ikke længere have nogen undskyldning for ikke at kunne deres stemme, når de møder op til øvning eller koncert.

Et eksempel

Øverst på siden har du et eksempel: Ode to Joy, eller EU-Hymnen eller hvad man nu kan finde på at kalde udtoget fra Beethovens’s 9. symfoni. Prøv det af her på siden, download det til din SmartPhone, tablet eller PC, og hvis du synes det er en god ide, så tag ideen med til dit kor og din korleder.

Er det svært

Er det svært at lave, vil de sikkert spørge dig om. Svaret er nej, men den, der vil gøre det, skal være villig til at bruge lidt tid på at sætte sig ind i, hvordan man gør i praksis. Jeg har prøvet at beskrive processen så enkelt og fuldt som muligt.

Løsning i trin

Løsningen har fire trin:

  1. Skriv noder og tekst i et nodeskrivnings program, der genererer en pdf-fil med noderne og teksten og en midi-fil.

  2. Konverter pdf-filen til et png billede og midi-filen til mp3.

  3. Lave en simpel html side med billedet og mp3 filen.

  4. Læg html siden på korets hjemmeside, put den i Dropbox, hvis I bruger det, eller send siden til kormedlemmerne som e-mail.

I praksis

Jeg vil nu gennemgå hvert enkelt trin i praksis.

Skriv noder og tekst i et nodeskrivningsprogram

Der er mange forskellige nodeskrivningsprogrammer. Jeg anbefaler det gratis program Lilypond, som jeg har brugt til at skrive alt fra simple melodier til arrangementer for kor og fuldt harmoniorkester. Det er nemt at bruge, synes jeg, og outputtet er efter manges mening bedre end det de ret kostbare programmer som Sibelius og Finale laver. Her får du en kort introduktion til hvordan du anvender Lilypond.

Et alternativ til Lilypond er det ligeledes gratis program MuseScore. Jeg har ikke prøvet det selv, men det ser umiddelbart fornuftigt ud og anvendes også af mange. Der findes en håndbog på dansk.

Konverter pdf til png

Uanset hvilket program du bruger skal du ende op med en pdf-fil med noder og tekst og en midi-fil med melodien. I det følgende har jeg kaldt dem Sopran.pdf og Sopran.mid, men du kan selvfølgelig kalde dem hvad du vil. Men de skal konverteres før de kan puttes ind i en html5 fil, der kan vises på nettet.

Der er mange forskellige gratis værktøjer til at konvertere pdf-filer til png-billeder, der er egnet til at vises i en html5 side. Jeg har anvendt PDFillFree PDF Tools, der også har en række andre muligheder, som jeg også har brugt uden problemer.

Et (bedre, men også sværere) alternativ er at bruge et billedbehandlingsprogram, som direkte importerer pdf-filer og derefter tillader dig at gøre alt muligt ved billeder. Hvis du ikke vil bruge rigtig mange penge på PhotoShop, så kan GIMP helt det samme og er helt gratis. Det er ikke trivielt at lære, men det er umagen værd.

Hvis du bruger et billedbehandlinsprogram er det en god ide at skalere billedet til en bredde af fx 600px. Der er ingen grund til at man fx til en SmartPhone skal downloade en kæmpe billedfil.

Konverter midi til mp3

En midi-fil fortæller elektroniske instrumenter hvordan de skal spille et stykke musik. Browsere som Firefox, Chrome og Internet Explorer har ikke umiddelbart indbygget software, så de kan afspille midi-filer. Men de kan allesammen afspille mp3-filer, som er det gængse digitale format for musik. Derfor skal den midi fil, som nodeskrivningsprogrammet laver konverteres til en mp3-fil. Igen er der masser af programmer, der kan det, jeg har brugt Free MIDI to mp3 converter uden problemer.

Lav Web side

Du skal nu lave en webside, indeholdende png filen og mp3 filen. Den ser sådan ud:

<!DOCTYPE html>
<html lang="da">
<head>
<meta charset="utf-8">
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
<title>Ode to Joy</title>
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
<style>
body {max-width:600px}
img {width:100%}
h2 {margin:0}
</style>
</head>
<body>
<h1>SmartKor</h1>
<div
    <p><img src="Sopran.png"></p>
    <audio src="Sopran.mp3" controls></audio> 
</div>    
</body>
</html>

Og sådan her, når du åbner den i en browser.

Du skal selvfølgelig lave en side for hver stemme.