Peter Ilyich Tchaikovsky’s Festival Ouverture over Kong Kristian

Princesse Dagmar 

Princesse Dagmar af Danmark, datter af “Europas Svigerfar” kong Christian IX, blev d. 9. november 1866 gift med tronfølgeren, den kommende Alexander II af Rusland, ved en storslået ceremoni i Vinter Paladset i St Petersborg. Hun skulle egentlig have været gift med Alexanders storebror Nicholas, men han døde i april 1865 af meningitis, og det var hans udtrykkelige ønske, at hun i stedet ægtede hans lillebror. Så Alexander rejste, efter broderens død, til København og friede til Dagmar i juni 1866. Allerede d. 1. september samme år forlod Dagmar København og på kajen blev hun blandt mange andre hilst farvel af H.C. Andersen, som i sin dagbog udtrykte sin dybe bekymring for hendes fremtid i det Rusland, der den gang var meget forskelligt fra det Danmark som Dagmar var vokset op i.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky blev egentlig uddannet som embedsmand, og beholdt sin stilling i et ministerium, da han startede som en af den første årgang af det nystartede St. Petersborg konservatorium i 1862. Så han var i princippet stadig konservatorireelev, da skolens rektor Nikolay Rubinstein i september 1866 bad ham komponere en Festival Ouverture over den Danske Kongesang i anledning af tronfølger Alexanders besøg i Moskva sammen med sin kommende brud, Dagmar af Danmark. Og Tchaikovsky gjorde som befalet, og gjorde det så godt, at han selv senere skrev, at han syntes at denne ouverture var meget bedre musik end hans berømte 1812 Ouverture.

Tchaikovsky brugte ikke bare den danske kongesang som musikalsk materiale, men anvendte også den russiske nationalsang. Desværre, til mange kritikeres mishag, i mol, og det faldt bestemt ikke i god jord. Så ouverturen blev ikke spillet ved den ceremoni, som den officielt var skabt til.

Men, siden er den blevet spillet ganske tit, i hvert fald af danske symfoniorkestre.

Her er den arrangeret, i en forkortet udgave, for “concert band”, eller harmoniorkester. Tchaikovsky var en mester i at bruge de forskellige instrumenter i symfoniorkestret, og det er simpelthen ikke muligt at få alle de farver som et symfoniorkester råder over, med i et arrangement for et rent blæserorkester. Men jeg håber, at man alligevel kan få et lille indtryk af, hvor fantastisk en komponist Tchaikovsky var, og hvor dejlig en kongesang vi har i vores lille land.

Her er Partituret, hvis du har lyst til at prøve arrangementet i dit orkester så skriv til , så sender jeg dig et link til stemmerne. Og det koster ikke noget!