IT

Jeg har beskæftiget mig med IT i mere end 60 år, lige siden jeg i starten af 1960’erne fik adgang til Danmarks anden “elektronregnemaskine” Gier på Matematisk Institut ved Københavns Universitet. Dengang brugte jeg IT som en studerende i fysik og kemi, der havde brug for at regne ud, hvordan atomer og molekyler opfører sig. Det fortsatte jeg med i mit professionelle liv som forsker i atom- og molekylfysik og universitetslærer i fysik, kemi, statistik og IT. Som universitetslærer følte jeg en pligt til at sørge for, at naturvidenskabsstuderende var med helt fremme i anvendelsen af IT i deres studier og senere virke. Derfor gav jeg gennem årene en række kurser i IT, der strakte sig helt nede fra styring af instrumenter på maskin- og assembler niveau til (tror jeg) Danmarks første kursus i Unix og C på universitetsniveau.

I mine sidste år som universitetslærer gav jeg under Åbent Universitet fjernundervisnings-kurser i “Internettet og Formidling”, med mere end 400 deltagere med vidt forskellig baggrund og spredt over hele jorden. Alle havde en akademisk baggrund, eller var studerende, og mange fik nyt eller andet job efter kurserne. En stor success, som jeg holdt foredrag om mange steder, og som tjente mange penge hjem til Syddansk Universitet. Men ledelsen var ikke interesseret, for ideen var jo ikke udtænkt der og havde ikke kostet store penge!

Interessant nok havde jeg 20 år tidligere oplevet en tilsvarende situation. Ved at følge med i literaturen og på nettet havde jeg fundet ud af, at Unix og C var der hvor fremtiden ville være med hensyn til operativsystem og programmeringssprog. Så jeg udbød et valgfrit kursus: “Anvendt Datalogi: Unix og C”. Det blev et rigtig godt kursus med de bedste studerende vi havde dengang, og de gik op i det med liv og sjæl. Så meget at de det sidste døgn før de skulle aflevere deres eksamensopgave i faget overnattede (ulovligt, men jeg vidste ikke noget) på universitetet. Da jeg fortalte universitets daværende IT-chef om kurset, og tilbød at hans medarbejdere, gratis, kunne være med afviste han det med ordene:“Unix er jo bare et af mange operativsystemer”. Året efter sendte han alle sine medarbejdere på kurser i, du gættede det, Unix og C, og det har ganske givet kostet kassen!

Men tilbage til “Internettet og Formidling”: Jeg måtte træffe et valg: fortsætte med at arbejde 60+ timer om ugen med stadig flere studerende og stadig flere emner at tage op til behandling, eller stoppe og gå på efterløn mens helbredet stadig var rimeligt. To hjerteanfald senere er jeg glad for at jeg valgte efterlønnen. Men jeg valgte aldrig IT fra, og er fortsat i alle årene efter at følge med i hvad der sker på IT-fronten. Det er det jeg fortæller om i de følgende artikler, ikke om “Der var engang”.

Vi starter med den metode jeg bruger når jeg skal lave websider, en klassisk eller e-bog, en videnskabelig artikel etc.