Robert Kristian Simonsen

Robert Kristian Simonsen blev født 28.7.1905 i Ørum som Christian Simonsen og Johanne Heinos første barn. Det er den eneste onkel jeg aldrig har kendt, da han som ganske ung rejste til Canada. Immigration Records viser, at han ankom til Halifax 23.03.1928 ombord på Cunard Lines’ Ascania, kun godt 22 år gammel. Robert fortsatte som de fleste andre mod vest ud til de gode landbrugsområder på prærien og endte op i Manitoba i omegnen af Winnipeg. Han blev i Canada, hvor han mødte Krista Albrektsen, som selv var immigreret i 1929. De blev gift 2.4.1932 i Dansk Lutheran Church i Winnipeg. Krista var født 4.6.1899 i Stenum Sogn, Børglum Herred, lidt øst for Løkken. Krista var altså pudsigt nok også “nordenfjords” (de kendte dog ikke hinanden på forhånd) og havde åbenbart også fået udlængsel, - eller måske håbede de begge på at finde et lykkeligere liv og en bedre tilværelse i det store udland. De bosatte sig i Winnipeg, hvor de i mange år havde en restaurant.

På et tidspunkt tog de et plejebarn til sig og fik selv datteren Joan Benta.

Robert døde 18.5.1955 i Steinbach, Manitoba, mens Krista levede i mange år derefter og først døde 9.3.1993 i Ste. Anne, Manitoba. Hun besøgte flere gange Danmark, hvor hun tog rundt til familien, og hvor jeg også har mødt hende.

I sommeren 1969 kørte Ole og jeg næsten hele vejen tværs over Canada fra Vancouver til Ottawa. Vi var faktisk immigranter, men i modsætning til Robert og Krista blev vi der ikke. På vejen tværs over prærien (der er godt nok langt uden megen afveksling) besøgte vi tante Krista og Joan Benta og hendes familie i den lille by Niverville (se kortet). Vi camperede i nærheden og tilbragte en aften sammen med dem. Mere kunne det ikke blive til, for vi skulle videre til Ottawa, hvor Ole skulle tiltræde sit job ved National Research Council of Canada. Siden er det kun blevet til sporadisk kontakt, mest ved juletid, men måske kan dette projekt om familien Simonsen føre til noget mere. Vi får se.


Fortalt af Bente