Oluf Herman Simonsen

Ungdomsbillede af Herman

Oluf Herman Simonsen blev født 29.7.1919 i Ørum som Christian Simonsen og Johanne Heinos niende og sidste barn. Hans mor døde godt to år senere, mens hun ventede det tiende barn.

Om han er kommet ud at tjene ligesom de andre børn er uvist. På et tidspunkt i sine unge år tilbragte han en periode i Sverige og tilbage i Danmark købte han et lille husmandssted i Druestrup ikke langt fra sine brødre Kristian og Svend’s gård i Ødemark og tæt på mit hjem i Gummerød.

Allerede som 19-årig, og endnu mens han boede i Druestrup, købte han en forretning på Frederiksberg i København. Hver morgen cyklede han den lange vej (ca. 50 km!) ind til forretningen bl.a. med grøntsager han selv dyrkede og så solgte i forretningen. Men bylivet har nok virket mere tiltrækkende, og måske har det også været rart at have storebror Thorvald, som allerede på det tidspunkt havde stor succes med sin frugt,-, grønt og kolonial forretning på Nygårdsvej, i rimelig nærhed. Så Herman købte en kolonial- og grøntforretning på P.D. Løvs Allé på Nørrebro, endnu tættere på Thorvalds forretning. I forbindelse med denne forretning var der en lille lejlighed, hvor han boede en række år. Der er ingen tvivl om, at han var en meget populær købmand i området. Der er sikkert blevet drukket mange bajere i hans baglokale, og havde kunderne brug for noget efter lukketid (dengang lukkede alle butikker kl. 17:30 på hverdage, kl. 14:00 lørdag og ingen havde åbent om søndagen), ja så kunne man altid “gå bagind”, som det hed, hos Simonsen og få det man manglede. Han har sikkert også været sjælesørger for mange af kvarterets husmødre, og mange af de unge var også glade for at komme hos ham.

Otto Brandenburg var fx en god kunde i mange år. Når jeg genhører en af hans dejlige sange så tænker jeg på min bror Ole, min onkel Herman og P.D. Løvs Allé!

Herman var bestemt ikke kedelig. Her med svigerinde Ragnhild.

I slutningen af 1950’erne møder Herman Ulla, der arbejdede ude i Kastrup lufthavn, de bliver gift og får datteren Lene. I starten af deres ægteskab bor de i lejligheden ved forretningen, men den er både lille, kold og fugtig, og efter kort tid flytter de et par numre længere ned ad gaden og op på 2. sal, hvor de får en dejlig lys 3 værelses lejlighed. En lejlighed, som min bror Ole overtog efter Herman.

Herman var nok ikke den nemmeste at leve sammen med. Havde vist ret mange ungkarlevaner og til tider et ret stort alkoholforbrug (han skulle jo ikke gå langt for at hente flaskerne). Så på et tidspunkt har Ulla fået nok, og hun og Lene flyttede fra Herman.

Uheldigvis havde Herman problemer med nyrerne ligesom sine brødre Ejnar og Svend og på et tidspunkt blev det nødvendigt med en

Det betød at han blev fyldt med Cortison og det igen forårsagede knogleskørhed så han nogle år senere måtte have skiftet begge hofter ud. På et tidspunkt måtte han også afhænde forretningen og efter en periode alene i lejligheden er det nødvendigt, at han kommer på plejehjem. Der er han til sin død.


Fortalt af Bente