Verner Jochimsen

Verner Ulrik Jochimsen, eller Jokum, som han altid blev kaldt, blev født 24.7.1918 i Lybæk, No Sogn, lidt nordøst for Ringkøbing. Hans mor var Anna Marie Martha Jochimsen på 33 år. Anna Marie Jochimsen blev født 10.1.1885 i Nyborg som datter af ugifte Dorthea Marie Buch, som var 36 år og tjenestepige. Den udlagte barnefader var Hans Rasmus Jochimsen og forholdet til barnefaderen har nok ikke været helt dårligt, for hans forældre var faddere ved dåben.

Jokum voksede op i Nyborg og blev konfirmeret 2.10.1932 i Nyborg Kirke. Hans mor var da stadig ugift og arbejdede som husbestyrerinde. Allerede som dreng dyrkede Jokum forskellige sportsgrene. I 1939 var han med til at vinde et fynsmesterskab i håndbold sammen med sin senere svoger Hans. Det er Hans nr. 2 fra venstre og Jokum på højre fløj. Hans var da 15 og Jokum 21 år.

Sportsmanden

Jokum var en meget dygtig sportsmand. Som der står i Allan Nielsens bog "Med livet som indsats: en beretning om modstandsbevægelsens indsats i Nyborg 1944-45": “Typograf Verner Jochimsen. Nyborgdreng og en meget alsidig og dygtig idrætsmand. Verner havde mange fynske mesterskaber i atletik bl.a. i stangspring. På klubholdet deltog Verner i 4*100 m stafetløb og 1000 m stafetløb, 5-kamp og 10-kamp. Klubrekorden i stangspring på 3,75 m (bambusstang).” Bemærk at man dengang sprang stangspring med en bambusstang. Det var bestemt ikke ufarligt. Jeg kan huske at Jokum har fortalt mig hvor nervøs han var for at bambusstangen en dag skulle knække under ham. For når en bambusstang knækker fremkommer der en hel masse sylespidse ender, der er livsfarlige, hvis man får dem i maven eller i underlivet.

Atletikholdet med Jokum nr. 4 fra venstre, fanebærer er Mogens Nielsen, der var leder af modstandsbevægelsen i Nyborg.

I Modstandsbevægelsen

Sammen med nogle af de øvrige medlemmer af atletikholdet fra NGIF (Nyborg Gymnastik og Idrætsforening), der blev provinsmestre i 1944, var Jokum en kernefigur i Modstandsbevægelsen i Nyborg. Hvordan de kunne klare et dagligt arbejde, drive atletik på danmarksmester niveau, og være sabotører om natten, er ufatteligt, men sandt. Læs endelig Allan Nielsens bog! Af naturlige grunde har vi ingen billeder fra de forskellige aktioner, som Jokum deltog i, men må nøjes med billeder taget efter Befrielsen 4. maj 1945. Her ses han med sin specialgruppe.

Modstandsbevægelsen i Nyborg besatte vigtige bygninger den 5. maj om morgenen. Her ses fra venstre: Verner Jochimsen, Kurt Madsen og Erik Jørgensen foran Nørregade 11, der blev brugt som vagtlokale for modstandsbevægelsen.

Fortsættes!


Fortalt af Ole