Svend Cadovius Jørgensen

Svend Cadovius Jørgensen blev født 26.04.1910 i Aalestrup, som søn af lokomotivfyrbøder Anders Carl Jørgensen og hustru Sofie Margrethe Cadovius. Hans forældre blev viet i Sankt Thomas Kirke på Frederiksberg d. 9. oktober 1904. Morfaderen var gårdejer, mens farfaderen var fyrbøder, så faren gik først i sin fars fodspor. Senere blev han lokomotivfører og familien flyttede fra Aalestrup. Vi ved fra “Olsen banden på sporet”, at en rigtig jernbanemand bor i Valby, og dertil flyttede familien da også på et tidspunkt.

Jeg ved ikke ret meget om Svends barndom og ungdom udover at han vist blev student fra Birkerød Statsskole og derefter startede på cand. mag.-studiet i matematik, fysik og kemi ved Københavns Universitet. Men, han havde også travlt med andre ting, for han tegnede hus for både sine forældre, sin farbror Helge og sine mostre Karen og Marie.

Folketællingen i 1940 viser, at Svend bor sammen med sine forældre i villaen på Panumsvej 56, hans onkel Helge med sin familie bor ved siden af i nr. 58, hans moster Karen med sin familie bor lige i nærheden på Carl Langesvej 51 og ovenpå i huset den anden moster Marie . Alle tre huse er tegnet af Svend og bygget i henholdsvis 1935, 1936 og 1937.

Ved folketællingen er Svend 30 år og hans stilling angivet som tapetserersvend. Der var nemlig sket det, at Svend havde opgivet studiet og var kommet i lære hos sin morbror, der var tapetsermester. Svend var en højtbegavet mand og han var også ærekær. Så da han midt i alle byggeaktiviteterne fik en eksamenskarakter han ikke var tilfreds med, valgte han helt at skifte spor. Og hele sit arbejdsliv levede han så af at sætte tapeter op for folk. Han ville ikke have ansatte, men havde mange prominente mennesker og firmaer som kunder. Selv var han meget beskeden, og også lidt af en original, der kørte rundt med sin trappestige, sine tapeter osv. på en knallert.

Svend blev 5.2.1955 viet til lærerinde Ragna Lund Hansen og et halvt år senere adopterede Svend Ragnas to døtre Sonja og Anita. De boede i det hus Svend havde tegnet, lige indtil Ragna sidst i 60’erne fik konstateret cancer og døde 12.08.1971 i Valby.

Jeg kom en del i deres hjem, både da jeg gik i skole og senere da jeg studerede i København og jeg satte meget stor pris på Svend. Han var, som nævnt, højt begavet med mange kulturelle interesser. Det var der jeg første gang hørte fx duetten fra Perlefiskerne og Svend tog mig også med til min første Torsdagskoncert i Radiohusets koncertsal.

På et tidspunkt købte Svend og Ragna en grund i Vejby ikke langt fra naturområdet Heatherhill og Raageleje Strand. Her byggede Svend et sommerhus på toppen af en bakke med en flot udsigt til alle sider, og her tilbragte han og Ragna mange lykkelige timer gennem årene. Huset hed Stormhat efter den smukke, men giftige blomst, der voksede på grunden og de første år lå huset næsten helt for sig selv, meget idyllisk. De havde ikke bil, så de kom derop med Gribskovbanens tog til Vejby station og så cykler eller gåben derfra.

I forsommeren 1963 skulle jeg til vigtige eksaminer i fysik og kemi, der afsluttede første del af cand. scient. studiet, og jeg fik lov til at læse til eksamen i Stormhat. Her var ingen distraktioner, bortset fra en daglig svømmetur ved stranden, så det blev til en meget koncentreret eksamenslæsning, der nok var den vigtigste grund til at disse eksaminer, og de senere gik så godt som de gjorde.


Fortalt af Ole